22 Haziran 2014 Pazar

Kupa Kültürü


2014 FIFA Dünya Kupası F Grubu ikinci maçında Nijerya ile Bosna Hersek, Cuiaba'da karşı karşıya geldi. Maç öncesi türeyen mini Bosna milliyetçileri karşılaşmayı sabote etmeye niyetliydi. Buna spiker Yalçın Çetin ve yorumcu Ceyhun Eriş de dahil. Gönül bağı taşıyanlara, duygusal yakınlık hissedenlere saygım dipsiz bir kuyu. Lakin bu zihniyet tamamen Türkiye'nin kupada yer alamayışının getirdiği bir eziklik sonucu doğdu. İlla kendimizi belli edip, bir kılıf takacağız ya! İşte bu o refleks. Nijerya galiba uzaydan inmiş yaratıklar karmasıydı. O derece yerin dibine sokulduğuna göre, böyle düşünmeye başladım. Türkiye ile Bosna aynı grupta olsaydı, bu kadar "sevecen" olurlar mıydı bazıları?

Neyse serzeniş kısmı böyleydi. Maç tahmin edilenin tersine Nijerya atakları ile başladı. Çoğu kişi Bosna'nın erkenden evirip çevirmesini umdu. Buna karşın golü Bosna buldu. Araya derinlemesine gönderilen topa Dzeko bekletmeden vurdu ve meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. Bir sorun vardı. Acaba skorboard mu bozuktu? Çünkü skor yine 0-0'dı. Ha tamam! Bayrak kalkmıştı. Verilen ofsayt kararının inanılmaz derecede büyük bir hata olduğunu ise birkaç saniye sonra anladık. Gol cinayete kurban gitti yani. Bu andan sonra biraz demoralize olan Bosna, Nijerya ataklarına müsaade etti. 29. dakikada gecenin dripling yıldızı Emenike çok iyi sürüklediği bir pozisyonda ayakta kalmayı başardı, içeriye çıkardığı topa Odemwingie vurdu ve Nijerya 1-0 öne geçti. Emenike'nin topu getirirken Spahic'e faul yaptığı çok söylendi. İlk izleyişimde faul olabileceğini düşündüm. Ayık kafa ile tekrar tekrar görünce Spahic'in de ellerinin rahat durmadığını, nihayetinde ayaklarının takılması ile yere düştüğünü düşünüyorum. İlk yarı böyle biterken, ikinci yarıda Bosna'dan yine gol bekleyenler çoktu. Bosna'nın ise buna pek niyeti yoktu. Misimovic'in kötü oyununa Dzeko'nun da etkisizliği eklenince mağlubiyet kaçınılmaz oldu. İkinci yarıda Nijerya sadece Emenike'nin top sürüşleri ile ayaktaydı. Onlar da bitirmişti maçı. Son bölümlerde heyecanlandıran pozisyonlar buldu Bosna, hak yemeyelim. Hatta Dzeko ile bir topları direkten döndü. Bosna 1-0 ile kaybediyor ve buraya kadar diyordu. Hakemin ofsayt hatası büyük ama buna futbolla cevap veremeyen Bosna elenmeyi maalesef ki hak etmişti.

Kupaya dördüncü kez katılan Nijerya, tecrübesini ve kupa kültürünü herkese gösterdi. Kadronun çoğu ilk ya da ikinci kez DK heyecanı yaşıyor. Evet ama o formanın üzerinde geçmişin kökleri yaşamaya devam eder. Oyuncular da böyle güç alır. Bosna üzerinde anlamsızca bir baskı oluşturuldu. Buraya kadar gelmeleri bile zaten büyük olay. Onlar atmosferi tatmanın fırsatını buldu. Biraz daha tecrübe kazandıklarında eğer Euro 2016'da olurlarsa işte o zaman bir şeyler bekleyebiliriz. Kim bilir belki de o geçmişin köklerini şu an ki isimler oluşturuyordur ve gelecek nesillere emanet bırakılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder