27 Haziran 2014 Cuma

2014 Dünya Kupası 2. Tur

BREZİLYA - ŞİLİ

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Brezilya 4 - 2 Şili (1962 Yarı Final)
Brezilya 4 - 1 Şili (1998 2. Tur)
Brezilya 3 - 0 Şili (2010 2. Tur)

Ev sahibi Brezilya grup maçlarında beklentileri karşıladı denilebilir. Bireysel anlamda Fred ve Hulk'un hayal kırıklığını saymazsak öyle büyük aksayan isimler olmadı. Bu takımı Neymar sürükleyecek öyle gözüküyor. Üstelik Julio Cesar'ın da şaşırtıcı derecede iyi sayılabilecek performansı diğer bir artı oldu şu ana dek.

Şili, İspanya gibi bir rakibi altına alarak en büyük başarılardan birisine imza attı. Alexis Sanchez'in rolü büyük ama zaman zaman "şahsi" oyunları sorun yaratabiliyor. Turnuvanın en kısa takımı olması onları ani ataklar konusunda bir adım önde tutuyor. Lakin fizik gücü yerinde olan ekiplere karşı koyamayabilirler, böyle de bir dezavantaj var. Üstelik karşılarında bölgeden bir takım var ve bu takım da ev sahibi. Sıkıntı yaşayabileceklerini düşünüyorum. İyi niyetle bir şeyler yapabilirler ama Brezilya'yı geçmeleri zor görünüyor.

KOLOMBİYA - URUGUAY

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Kolombiya 1 - 2 Uruguay (1962 Gruplar)

Uzun bir aradan sonra harika bir jenerasyon yakalayan Kolombiya, gruptaki 3 maçında da güzel oyun ve gollü maçlar çıkardı. Attıkları 9 gol, Falcao'yu "şimdilik" aramadıklarının göstergesi. James Rodriguez bu takım için gol yolunda ne kadar önemli bir rolde olduğunu kanıtladı. Cuadrado da öne çıkan isimler arasında. Jackson Martinez ve Quintero'nun destekleri de es geçilemez. Merak edilen ekiplerden olan Kolombiya grup sınavını iyi geçti bana göre.

Uruguay, şok bir Kosta Rika yenilgisi ile başlasa da iki Avrupa devi; İngiltere ve İtalya'yı mağlup etmeyi başararak ölüm grubunda paçayı kurtardı. Son İtalya maçında Chiellini'yi ısıran Suarez 4 ay ceza aldı ve bu, takım için çok kötü bir durum oldu. Cavani'nin henüz beklenen seviyeye ulaşamaması ilerideki en büyük soru işareti. Öyle bir maç olabilir ki Muslera'nın ellerine kalabilirler. Tıpkı Brezilya-Şili eşleşmesi gibi yine bir bölge eşleşmesi. Bakış açısına göre hem dezavantaj hem avantaj sayılabilir. Birbirlerini yakından tanıyor olmaları zevkli bir mücadele izleyeceğimizin kanıtı. Daha diri bir oyun anlayışı ile sahaya çıkan Kolombiya'nın turu geçeceğini düşünüyorum.

HOLLANDA - MEKSİKA

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Hollanda 2 - 2 Meksika (1998 Gruplar)

Dökülen Avrupa takımları içinde en güzel futbolu oynayanlardan birisi oldu Hollanda grup süresince. Özellikle İspanya'yı 5-1 ile dağıtmaları en ses getiren işleri oldu. Robben'in ve Van Persie'nin formda oluşu takım için iyi bir durum. Sneijder'in de ortada gizli kahraman konumunda oluşu bu üçlüyü takım için hayati bir konuma taşıyor. Grupların en golcü takımı Meksika karşısında da zorlanmayacak gibi.

Meksika, Nijerya ile birlikte tecrübesini konuşturan takım. Brezilya'dan kopardıkları 1 puanın önemini son maçta Hırvatistan'ı yenerek gösterdiler. Tek gol yemeleri ve buna bağlı olarak Ochoa'nın "sonunda" adını duyurması gruplardan akılda kalan unsur. Herrera, Dos Santos ve Guardado gününde olursa tehlike yaşatabilirler ama yolculuklarının burada nihayete ereceğini düşünmekteyim.

KOSTA RİKA - YUNANİSTAN

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Yok

D Grubu'ndan 7 puanla lider olarak turlamak Kosta Rikalı futbolcular hariç kimsenin aklına gelmezdi. İnanılmaz rakiplerle dolu grupta yenilmeden çıkmayı başarmak o futbolcuların inancının net göstergesi. Turnuva başlarken kendi aralarında 1990'ı geçmenin sözünü vermişler. Averaj deposu olarak görüldükleri bir kupada müthiş bir iş başardılar. Campbell dikkat çeken yüzlerden oldu. Kaptan Ruiz de gol kozu olarak hazır. Yunanistan ile eşleşmeleri Çeyrek Final hayali kurmalarına hak verme sebebi.

Yunanlar, son maçta Fildişi karşısında buldukları son dakika penaltısı ile buraya geldiler. Tarihinde ilk kez bu aşamadalar. Kimilerine göre hak etmeden buraya geldiler. Oynadıkları oyun yine sıkıcı ama bir disipline sahipler, şaşmıyorlar. Kosta Rika karşısında bile defans anlayışıyla çıkarlarsa şaşmamak lazım. Sakatlıklarla uğraşmaları bir sorun. Yine de ben Yunanistan'ın sabırlı oyunu ile bir şekilde tur atlayacağını düşünüyorum.

FRANSA - NİJERYA

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Yok

E Grubu'nda tur atlaması muhtemel takımlardan birisi olarak gösterilen Fransa bunu zaten başardı. İzleyicileri şaşırtan ise oynadıkları ilk iki maçta sergiledikleri zevkli oyun. Benzema, attığından çok kaçırsa da bu takımın golcüsü olmaya devam ediyor. Etkileyici bir orta saha hattı var ayrıca. Gruplarda oynadıkları maçları çoğu kimse kriter olarak almıyor. Nijerya maçı da bir anlamda böyle olur. Fransa her ne kadar kapalı kutu gibi durmaya devam etse de, şimdiye dek fikstür avantajı ile oynadı. Bu karşılaşma da öyle olacaktır.

Nijerya F Grubu'ndan tecrübesini konuşturarak çıktı. Özellikle Bosna Hersek maçı o tecrübenin çok iyi yansımasıydı. Öyle pek de iyi futbol ortaya koyamadılar. Arjantin karşısında sadece fena olmasalar da turun garantisi ile sonlara doğru saldılar kendilerini. Fransa karşısında işleri çok zor. Emenike'nin bindirmelerine katkı sağlayabilecek isimler pek az. Ahmed Musa son maçta kendisi hatırlattı nihayetinde. Bunlar etkili kozlar olabilir. Yine de bu aşamaya gelmeleri bile başarıdır. İlerisini görmeleri düşük ihtimal.

ALMANYA - CEZAYİR

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Batı Almanya 1 - 2 Cezayir (1982 Gruplar)

Almanya hemen hemen beklentiler çerçevesinde bir grup aşaması geçirdi. Gana maçı haricinde tamamıyla rakibini boğan, ezen görüntüye sahip oldular. Klose'nin rekor amaçladığı bir ortamda Müller gibi bir yeni rekorcu adayını çıkardılar. Attığı 4 golle ülkesini sırtlıyor. Mesut'un kötü performansı en büyük soru işareti. Bu kadar bol alternatifli bir mevkide onun yerine birçok isim denemenin vakti geliyor bence. Kroos her ne kadar belli etmese de gizli bir görev adamı. Faydası büyük oldu ilk turda. Neuer artık dünyanın en iyi eldiveni olmaya doğru gidiyor. Geride pek sıkıntı çekmiyor bu ekip.

Cezayir, ilk maçta Belçika'yı zorlamış ama attığı golün üstüne yatmayı düşününce kaybetmişti. İkinci maçta Güney Kore'ye adeta patladılar. 4-2'lik bu galibiyet bir anda dikkatleri çekti. Son maçta istedikleri oyunla istedikleri skoru elde edip Rusya'yı geride bırakıp tarihlerinde ilk kez ikinci tur vizesi aldılar. Kosta Rika ile birlikte tahmin edilmesi güç başarıya imza attılar. Slimani, takımın en dikkat çeken ismi oldu şu ana dek. Lakin defansif anlamda sıkıntılara sahipler. Hücum delisi Almanlar karşısında işleri bir hayli zor. Kimse zaten onlara "niye elendiniz?" diye çatmaz. Bu noktaya gelmeleri onlar için bir "final" zaten.

ARJANTİN - İSVİÇRE

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Arjantin 2 - 0 İsviçre (1966 Gruplar)

Arjantin çoğu kişiyi üzen ve sıkan maçlar sonunda tur vizesini aldı. Son maçta Nijerya karşısında özür niteliğinde oyun çıkardılar. Messi bireysel anlamda takımı taşıyan konumunda değil. Attığı 4 gol takımın kurtarıcısı oluşunun sonucu. Bazen öyle bir hal alıyor ki, Messi dışında hiç kimse öne çıkıp sorumluluk almıyor. Bu oyun Arjantin'e ilerleyen turlarda sıkıntı doğurur. İsviçre eşleşmesi onların kura avantajı neticesinde oluştu.

İsviçre ilk turdan Ekvador ve Honduras'ın kötü performansı ve acemiliğinden faydalanarak çıktı. Shaqiri olmasa bu takım ne yapar acaba? Gökhan İnler'in orta sahadaki sigorta güveni dışında rahat nefes aldıracak isim yok. Buna rağmen hala ortada gibi gözüküyor. Sıkıcı bir maç olabilir. Eğer Arjantin ritmini bulursa tur atlar. Bu da zaten Messi'ye bağlı neredeyse.

BELÇİKA - ABD

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Belçika 0 - 3 ABD (1930 Gruplar)

"Gizli Favori" Belçika, grup sınavını 3'te 3 ile geçmeyi başardı. Yine de çoğu kişiyi memnun etmedi nedense. Bence bu onlara yapılan bir haksızlık. Belki maçları zaman zaman düşük tempolu geçebilir ama oyundan vazgeçmemeleri en büyük artıları. Attıkları 4 golü de 70. dakikadan sonra buldular. Hazard hala beklenen seviyede değil. Lukaku zaten kayıplarda. Mirallas bu takım için sabit bir isim olması gerektiğini kanıtladı. Zaman zaman Origi'ye kalmaları en büyük sıkıntı.

ABD, Jürgen Klismann ile farklı bir kimliğe büründü. Zaten göreve gelirken sadece saha içi misyonları edinmemişti. Gana karşısında aldıkları kritik galibiyeti, Portekiz zaferi ile süsleyebilirlerdi ancak son dakika golü ile beraberliğe razı oldular. Bu 4 puan da onlara yetti. Çünkü kötü bir Portekiz ve savruk bir Gana onları zorlamadı. İkinci turların en merak edilen eşleşmesi. Belçika %100 favori görülmemeli. Klinsmann faktörünü unutmamak gerek. İşleri zor olacak ama ben ABD'yi çeyrek final biletini alır diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder