13 Haziran 2014 Cuma

Ev Sahibi Gibi Ev Sahibi


2014 FIFA Dünya Kupası, Sao Paulo'daki Brezilya - Hırvatistan karşılaşması ile başladı. Açılış mücadelelerine oranla başlardan itibaren inanılmaz derecede tempolu süren bir ilk devre yaşandı. Brezilya tuhaf bir şekilde, aslında seyircisi önüne çıkmanın paniği ile maça girdi. Hırvatistan'ın daha ilk 10 dakika dolmadan yaptığı etkili çıkışlar şaşkınlık içinde bizlerce izlenirken yine o kanat çıkışlarından birinde içeri gönderilen topu Marcelo kendi ağlarına gönderince Hırvatlar 1-0 öne geçti. Brezilyalı bek, ülkesinin DK tarihinde kendi kalesine gol atan ilk futbolcusu oldu. Bu noktadan sonra Brezilya silkindi ve kendine gelmeye başladı. Hırvatistan oyunu kabul etmiş, bu sürede Pletikosa'ya duacı olmuştu. Kilidi ise kendisinden çok şey beklenen Neymar, tuhaf sayılabilecek bir uzak şutla kırdı ve eşitliği getirdi. İlk 45 dakikadaki 90 dakikalık oyun, ikinci yarının uzunca bir süresinde temponun düşmesine neden oldu. Anlayışla karşılayabiliriz, çünkü izlettikleri ilk devre bize yetiyordu. 70. dakikada Fred'in aldığı penaltı çok tartışıldı. Evet bana göre de o penaltıyı aldı Fred. Neymar topun başına geçti ve ülkesini 2-1 öne geçirdi. Oyunun gidişatına etki eden bir kararmış gibi gözükse de bence çok uzatılmaması gereken bir andı. Zaten Brezilya öyle ya da böyle ikinci golü atacaktı. Geriye düşen Hırvatistan artık oyun oynaması gerektiğini hatırladı ve ciddi de sayılabilecek ataklar geliştirdi. Bu noktada ise tecrübe abidesi Julio Cesar devreye girdi. Açıkçası beni de bir hayli şaşırttı. Bakalım ilerleyen maçlarda formu nasıl olacak? Tabi bir de Hırvatların forvet hattının beceriksizliği de golün gelmemesine etkendi. Yine söylüyorum bu ayaklarla çok uzun süre dayanamaz bu takım. Gecenin yıldızı Oscar güzel oyununu, 3-1 yapan gölü ile süsledi. Onun vuruşu da gerçekten Neymar'ınki gibi değişikti. 3 gol de sanki kurtarılabilecek vaziyetteydi. Gerçi penaltı konusunda Pletikosa yapacağını yapmıştı ama orada cins olan, Neymar'ın topa hareketlenişi ve vuruş tarzı.

Genel çerçevede iyi denilebilecek bir başlangıç oldu. Brezilya, ilk dakikalardaki tutukluğu saymazsak gerçekten ev sahibi oluşunu ilerleyen bölümlerde de kullanacak gibi. Rüzgarı arkalarına aldıklarında çok rahat samba yapabiliyorlar. Oscar bireysel olarak iyi başladı. Turnuvanın kendisi açısından iyi bir sıçrama vasıtası olacağının farkında. Bilinçli bir futbol tarzı var. Neymar ilk gece için beklentileri boşa çıkarmadı. En büyük hayal kırıklığı ise Hulk oldu. Lakabının hakkını verecek ürünler ortaya koymadı. Sanki başka bir yerden zorla getirilmiş gibiydi. Verimli dönemindeyken bu turnuvayı silik tamamlarsa Avrupa'daki seviyesini düşürebilir. Diğer taraftan Modric de tutuk isimlerdendi. Hücum organizasyonlarında elini taşın altına koymaktan sakınıyormuş görüntüsü verdi. Takımının ileride ona çok ihtiyacı olacak.

Teknik direktör Niko Kovac'ın hakemden şikayetçi oluşu ise tuhaftı. Hırvatistan elindeki bir maçı kötü yönetim yüzünden vermedi ki? Zaten elinde tuttuğu bir oyun da yoktu. İkinci gol bir şekilde gelecekti. Bahaneler yerine diğer iki maç için çözüm üretmeli.

Son notum ise TRT yönetimine; lütfen spikerlerinizi dizilerinizden, programlarınızdan  bahsetmek mecburiyetinde bırakmayın. Maçın akışı içinde "Osmanlı Devleti" "sevilen dizi" "sevilen yarışma programı" gibi manasız kalıplar duymak seyirciye yazık. Size karşı da dalga malzemesi çıkarıyor. Lütfen buna son verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder