9 Haziran 2014 Pazartesi

2014 Dünya Kupası'na Doğru (F Grubu)


F Grubu
Arjantin
Bosna Hersek
İran
Nijerya

--Ön Bilgiler--
Torbalar belirlendiği anda dünya sıralamasında, Arjantin 3., Bosna Hersek 16., İran 49. ve Nijerya 33. sırada yer alıyordu. Grubun dünya sıralaması ortalaması 25.25 oluyor, bu da A ve H gruplarından sonra bu grubu ikinci en aşağı sıralama ortalamasına sahip grup yapıyor.

Takımların önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Nijerya 1 - 2 Arjantin (1994 Gruplar)
Nijerya 0 - 1 Arjantin (2002 Gruplar)
Nijerya 0 - 1 Arjantin (2010 Gruplar)

Arjantin, bilerek seçse belki de yine böyle bir grup oluştururdu. Büyük oranda rahat bir performans sergileyecekleri bir ortam yakaladılar. Bu yüzden burada alacakları galibiyetler pek ölçüt olmamalı. Yıllardır süren 3. şampiyonluk hasreti Messi'ye rağmen dinmedi. Ulus kahramanı ve gerçek bir futbol efsanesi olması için artık %100'ünden fazlasını vermeli. Ayrıca Di Maria da bu turnuvada kilit bir görev edinecek. Kendisini ispatlaması için önemli bir fırsat. Arjantin'in son dönemdeki en olgun, oturaklı, becerikli forvet hattına sahip oluşu da dikkat edilmesi gereken bir artı. Higuain, Lavezzi, Agüero ve Palacio büyük tecrübeler elde ettiler. Serie A ağırlıklı kadroda defans hattı da hayati önem taşıyor. Arjantin'in, sorun yaşayabilme olasılığı yüksek yeri kale. Yine de bu isimler grup aşamasında çok rahat iş yaparlar. Önemli olan bu isimlerin mavi beyaz çubukluyu ne kadar ileriye taşıyabileceği. Mesela şampiyonluk?

Elemeler boyunca peri masalı yazan Bosna Hersek, tarihinde ilk kez bu dev arenada kendini gösterecek. Masal buraya gelerek zaten taçlandı. Bu bir rahatlama getirebilir. Dolayısıyla İran ve Nijerya gibi nispeten daha tecrübeli rakiplere karşı da sıkıntı doğurabilir. Bardağın dolu tarafından bakınca şöyle de gerçek var; ilk katılıma rağmen çok çılgın sayılmayacak bir gruba düştüler. Özellikle Almanya havası soluyan Spahic, Ibisevic, Salihovic ve diğerlerinin yanında, Roma'dan Pjanic, Çin ellerinde Guizhou Renhe takımında oynayan eski Galatasaraylı Misimovic unutulmaması gereken "isimli" kozlar. Bunların hepsini City'den Dzeko ile tamamladığımızda güzel bir kimya oluşuyor. 5 ile Kamerun'la birlikte ülkemizden en çok oyuncu izleyeceğimiz takım aynı zamanda. Galatasaray'dan Hajrovic, sezonu Elazığspor'da tamamlayan Vranjes, Kayseri Erciyesspor'dan Ibricic, Gaziantepspor'dan Medunjanin ve Başakşehir'den Visca, bildiğimiz simalar olacak. Bu isimler de ayrı bir katkı unsuru. Bosna tamamen İran ve Nijerya maçlarına odaklanacak. Arjantin ile başlamaları da iyi bir durum onlar için. Tur konusuna gelince, ben her şeye rağmen DK'de tecrübe diyenlerdenim. Bu yüzden Bosna'nın bu noktaya varması bile başarı iken, tur açıkçası zor görünüyor.

İran dördüncü denemesine çıkıyor. Bundan önceki 3'ü gruplarda bitti. Carlos Queiroz gibi bir marka takımın başında. Kendi liginden tam 14 isme yer verecek. Önemli liglerde oynayan futbolcuları ise Charlton'dan Ghoochannejhad ve Fulham'dan Dejagah. Ayrıca İspanya 2. Ligi'nde play-off'tan La Liga hesabı yapan Las Palmas'ın orta sahası Shojaei bir diğer önemli isim. Defansında tecrübeye, ileride ise biraz daha genç olanlara güveniyorlar. Güney Amerika'nın bir güçlü, Afrika'nın bir güçlü ve Avrupa'nın bir oturmuş takımı ile eşleşmeleri onlar için zor. 25 Haziran'dan ilerisini görmeleri şu an için hayal!

Nijerya, kıtasının güçlü takımlarından birisi. 90'lı yıllardaki etkinliğini Gana ve Fildişi'ye kaptırmış gibi gözükse de her daim sağlam jenerasyonlara sahip olmayı başarıyorlar. Ukrayna'dan İskoçya'ya tam bir Avrupa karması oluşturdular. Kendi liginden sadece 3 isim var. Türkiye'den ise Fenerbahçeli Emenike ve Çaykur Rizeli Oboabona yer alıyor. Emenike, 2013 Afrika Uluslar Kupası'ndaki performansını sergilerse büyük bir iş yapmış olur. Arkada ise Obi Mikel, Moses, Onazi ileriyi destekleyecek olanlar. Ameobi, Musa ve Odemwingie diğer gol ayakları. Lille ile bir ara gol yememe serisi tutturan kaleci Enyeama da sonuca etki edebilecek bir adam. Zaman zaman çıkmaz denilen topları çıkarabiliyor. Hem bir ekole hem de hatırı sayılır bir tecrübeye sahip olması sebebiyle Nijerya gruptan çıkacak olan diğer ikinci takımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder