9 Temmuz 2014 Çarşamba

Oyunu Almanlar Bozar


2014 FIFA Dünya Kupası Yarı Final maçında Brezilya, Almanya'yı Belo Horizonte'de konuk etti. Maça Brezilya öyle bir şekilde başladı ki yaklaşık 3-4 dakika Almanya ileriye dahi gelemedi. Bu tablo Brezilya'nın, maç boyunca etkili olacağını düşündürmüştü. Üstüne bir de sert bir oyun olunca bol bol asayiş vakaları çıkar diye tahmin ettik. Öyle bir yerden sonra tersine döndü ki her şey Sambacılar, son düdüğe kadar toparlayamadı. 11. dakikada Thomas Müller kornerden gelen topa iyi dokunarak 1-0 yaptı ve perdeyi açtı. Almanya artık ağırlığını koymuştu. Biraz golsüz geçen bölümden sonra fırtına başladı. 23'te Klose 2-0 yapıyor ve kupa tarihindeki 16. golünü atarak "Brezilyalı" Ronaldo'dan zirveyi alıyordu. 24 ve 26'da iki golle Kroos, 4-0'ı bulunca inanılmaz derecede şaşkınlık yarattı izleyenlerde. 29. dakikada Khedira 5-0 yaptı. Brezilyalı seyirciler de bundan sonra ufaktan ufaktan kaçmaya başladı. 18 dakikaya sığan 5 gol Almanya'nın gücünü çok net bir şekilde ortaya koydu. Üstüne bir de bu goller nefis paslaşmalarla gelince tadından yenmemiş oldu. 2 sezon önce Bayern ve Dortmund'un yaptıklarını hafızalarımızda canlandırdık. O dönemden itibaren Almanya'nın bu Dünya Kupası'nda rahat bir şekilde şampiyonluğa ulaşacağını düşünmüştük. Bu maça kadar ortaya koydukları performans pek çok kişiyi memnun etmese de asıl Almanya burada kendini göstermişti. İstedikleri ortamı bulup, kendilerini iyi hissederlerse dağıtamayacağı takım yok. 4-0'lık Portekiz maçı hala çok taze... Neyse 5-0'dan sonra Almanya hiç bıkmadan akınlar geliştirmeye devam etti. Kalan sürede başka gol olmadı ve devre böyle bitti.

İkinci yarıyla birlikte, sessiz tribünlere oyuncular da eşlik etti. Brezilya zaten hayattan soğumuş vaziyette zorla sahaya çıkmıştı. Almanya da finali düşündüğünden çok da abartmaya gerek duymadı. Uzunca bir süre böyle devam eden oyun, 58. dakikada Andre Schürrle'nin oyuna girmesi ile tekrar hareketlendi. Nitekim Schürrle de çorbaya katkıyı yaptı ve 69 ile 79. dakikalarda iki gol bularak durumu 7-0'a getirdi. Özellikle attığı son gol çok şık bir vuruşla geldi. Bence Mesut'un döküldüğü bir turnuvada kendisi ilk 11'de olmalıydı. İzleyen herkes bir tarihe tanıklık ediyordu. Üstün makine düzeni, tutkulu ev sahibini kaba tabirle "ağlatıyordu." 90. dakikada gelen Oscar'ın golü teselli bile sayılamayacak durumdaydı.

Brezilya, 1920'deki 6-0'lık Uruguay yenilgisiyle birlikte tarihindeki en ağır mağlubiyetini aldı. Sambacılar 1950'den sonra yine umduğunu bulamadı. Fakat o zamanki hikayeler artık olmayacak. Belki Scolari görevini bırakıp, kalburüstü bir Avrupa takımında yeni heyecanlara başlayabilir. David Luiz, PSG'de yeni maceralara yelken açacak. Hulk, bir ihtimal Zenit ile devam eder, olmasa da bir Avrupa devi yine onu transfer edecektir. Bu iş böyle uzar gider. 1950'deki gibi intiharlar göremeyeceğiz. Çünkü skor 7-0 olduğunda bile kameralara karşı mutlu olmaya devam eden insanlar vardı. Futbol hala kitleleri etkileyen bir oyun. Lakin "milli düzeyde" artık o eski hikayeleri yaşamıyoruz. Brezilya'da hayat derdi artık farklı bir noktada. Belki de elendiğine sevinen Brezilyalılar da olmuştur. Şimdiden 2016 Rio Olimpiyatları'nın gerekliliğini tartışıp, eleştirme vakti geldi bile.

Almanya bize şahane takım düzeninin nasıl olacağını çok iyi gösterdi. İspanya'dan aldıkları bayrağı daha da bir güzelleştirdiler. Üstüne bir de oyunu bozdular ve düşüncelerdeki Brezilya-Arjantin finalini yalan ettiler. 7-1'lik destan kupa şampiyonluğu ile taçlanırsa ne mutlu! Bu noktadan sonra finalde kaybetmeleri çok kötü olur. Gerçi ortada Almanya olunca bu ihtimal biraz düşük görünüyor. Futbol yeni ekolünü selamlasın!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder