3 Temmuz 2014 Perşembe

2014 Dünya Kupası Çeyrek Final

FRANSA - ALMANYA

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Fransa 6 - 3 Batı Almanya (1958 Üçüncülük Maçı)
Fransa 7 - 8 Batı Almanya (1982 Yarı Final) (Penaltılarla)(Normal süre 1-1, uzatmalar 3-3)
Fransa 0 - 2 Batı Almanya (1986 Yarı Final)

Çeyrek Final eşleşmelerinin hiç şüphesiz en dikkat çekeni. Almanya, doğu-batı ayrımını kaldırdıktan sonra ilk kez DK çerçevesinde Fransa ile karşı karşıya gelecek. Fransa tuhaftır, gol atarmış gibi görünmesine rağmen İsviçre maçı dışında karşılaşmalarını çok sıkıcı geçirdi. Özellikle Nijerya karşısındaki artık uzatmaya gidiyor denilen ikinci tur maçı son 10 dakikadaki gollerle 2-0 geçildi. İlk iki maçta çok dikkat çeken bir Benzema olmasına karşın, bana göre hala takımının etkili ismi konumuna gelemedi. Eğer ülkesine unutulmaz bir zafer kazandırmak istiyorsa sorumluluğunu artırmalı. Griezmann mutlaka ilk 11'e yerleştirilmeli. Yeteneğini hemen fark ettiren isimler arasında. Bunu mutlaka değerlendirmeli Horozlar.

Almanya, uzatmalara giden ve zaman zaman çok tehlikeli pozisyonlara maruz kaldığı Cezayir maçını 2-1 ile atlattı. 2010 Dünya Kupası ve hatta 2006 da dahil böyle kötü bir Almanya görmemiştim. Kaliteli ayaklarını istediği an devreye sokunca sonuca rahat gidiyorlar. Müller eğer gününde değilse çok kötü bir grafik çiziyor. Ne yazık ki sağlam bir alternatifi de yok. Manuel Neuer'in esprilere konu olan şahane "ön libero" becerisi bakalım ne kadar daha işe yarar? Panzerler zorlanacaktır. Ancak Fransa'nın kırılgan savunmasına zor anlar yaşatıp, bol pozisyonlu bir mesai harcatabilirler. 1982 ve 1986'daki serinin bozulmadan devam edeceğini ve Almanya'nın tur atlayacağını düşünüyorum.

BREZİLYA - KOLOMBİYA

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Yok

Ev sahibi Brezilya şu ana dek tribün baskısını çok kullanarak buraya geldi. Hele ki "çirkeflik" derecesine varan halleri Şili maçında tavan yaptı. Bu baskı takıma da zarar verebiliyor. Nitekim baskılı ama kötü bir oyun sonunda penaltılarla kazanılan o maçta Şilili Pinilla'nın 119. dakikadaki şutu direkten dönmeseydi. Şili - Kolombiya eşleşmesi konuşur olacaktık. Neymar ne kadar baskı olmadığını belirtse de her geçen tur daha zorlu ve daha terletici olacak. Bu maçta da belirleyici faktör tribün ve hücum hattıdır Sambacılar için. Bir şekilde yarı final biletini alacaklarını düşünüyorum.

Kolombiya, şu ana kadar turnuvanın en güzel, en şahane futbolunu oynayan takımı. Yunanistan maçının belli bölümleri ve Fildişi Sahili karşılaşmasının son anları dışında hiç vites düşürmediler. Uruguay karşısında tamamen kontrolü tutarak James'in önderliğinde buraya geldiler. Tarihlerinde ilk kez Dünya Kupası'nda çeyrek final heyecanı yaşayacaklar. Bu, ister istemez bir baskı oluşturacak. James yine yetenekleri ile önemli etken olabilir. Kalede Ospina'nın sergileyeceği performans da çok kritik. Gönül tur atlamalarını ve hatta kupayı kazanmalarını da ister ama bunun için sahada varlarını yoklarını ortaya koymaları gerek. Saha dışı iğrenç faktörler de cabası ne yazık ki.

ARJANTİN - BELÇİKA

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Arjantin 0 - 1 Belçika (1982 Gruplar)
Arjantin 2 - 0 Belçika (1986 Yarı Final)

Arjantin, fikstür avantajını şu ana dek sahaya yansıtamayan takım konumunda. Nijerya karşılaşması dışında her maçta korkulu rüyalar gördüler. Hepsinde Messi devreye girip kabustan uyandırdı. İsviçre maçı da bir manada öyleydi. Üstelik İsviçre o maçta Arjantin'den daha net ataklar da buldu. 118. dakikada Di Maria 1-0'ı yapmasına yaptı ama son düdüğe kadar Tangocular ecel terleri dökmeye devam etti. Arjantin bir yerde patlayacak. Bu Belçika maçı olur mu bilinmez. Ama işleri yine zor. Bu endişeli oyun tarzı devam ederse burada bitecek gibi.

Belçika'nın sürekli övülen şahane nesli ilk sınavları olan 2014'te çeyreğe ulaşmayı başardı. ABD karşısındaki, Tim Howard olmasa tarihi bir farkla 90 dakikada bitecek olan maçı uzatmalar sonunda 2-1 kazanmışlardı. Şunu da unutmamak gerek Wondolowski son anlardaki o inanılmaz pozisyonu kaçırmasaydı şu an ABD rahatlıkla burada olacaktı. Kırmızı Şeytanlar 4 maçını da kazandı. Oyunları çok eleştiriliyor ama bu onlara haksızlık sayılır. Hazard belki tam olarak yine beklentileri karşılayamıyor olsa da, takımın önemli parçası. Lukaku sonunda kendisini ABD maçının uzatmalarında gösterdi. Courtois kalede, Romero'ya göre daha güven verici. Bu iki eldiven ülkeleri adına hayati bir konumda. İddialı olacak ama ben Belçika'nın yarı final biletini kapacağını düşünüyorum. Arjantin bu haliyle finali dahi göremez.

HOLLANDA - KOSTA RİKA

Önceki Dünya Kupası eşleşmeleri:
Yok

Hollanda, Robben'in etkili "oyunu" ve üstün "tiyatroculuğu" ile Meksika karşısında geri dönüşle 2-1 kazanarak buraya geldi. Hollanda için böyle şeylere gerek yok aslında. Güzel futbol oynayan bir takım. Baskıyı futbolları ile kurabiliyorlar. Kağıt üzerinde en kolay eşleşmeye sahipler gibi görünse de rakiplerinin daha önce devlere karşı neler yaptıklarını gördük. Robben yine belirleyici isim olacak. O nasıl isterse öyle bitecek adeta. Portakallar yine de bu noktadan sonra sürprize izin vermeyecektir bence. Yarı final onların.

Kosta Rika, yola başlarken 1990'ı geçmeyi hedeflemişti. Bu çok hayalci gibi geldi ama neticede buradalar ve başardılar. Tarihlerinde ilk kez son 8'deler. Yunanistan maçını aslında 90 dakikada bitirebilecekken tecrübesizlikleri sebebiyle uzattılar. Penaltılarda Navas'ın kurtarışı tek fark oldu. Firesiz, tüm vuruşların hepsini gole çevirdiler. Bazı takımlarda doygunluk kendini gösterir. Kosta Rika için de öyle. Bu çeyrek final onların finali zaten. Peri masalı burada galiba son bulacak. Aslında gönül devam etmesini istemesine rağmen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder