4 Şubat 2018 Pazar

Pazar keyfi: Kişi adı taşıyan futbol kulüpleri-2


İnsan ismi taşıyan futbol kulüplerinin serüvenine bu hafta da devam. İlk bölüme şuradan ulaşabilirsiniz:
https://futbolumarafta.blogspot.com.tr/2018/01/pazar-keyfi-kisi-ad-tasyan-futbol.html

Geçen haftaki yazıda Güney Amerika kulüplerini sıralamıştım. Bolivya'dan bir kulübü eklemeyi unutmuştum. Onunla başlayıp sonra diğer coğrafyaların takımlarına bakalım.

C.D. Jorge Wilstermann (Bolivya)

1949 yılında Cochabamba şehri merkezli hava yolu firması Lloyd Aéreo Boliviano'nun çalışanları şirketle özdeşleşip işçilerin gururu haline gelecek bir futbol kulübü kurma fikri ile bir araya gelmişler. Kısa süre sonra da Club Deportivo y Cultural LAB adı ile faaliyetlere başlanmış. 1953'te alınan kararla ülke tarihinin ilk ticari pilotu olan ve 25 yaşında geçirdiği bir uçak kazası sonucu hayatını kaybeden Jorge Wilstermann'ın adı verilmiş. Maçlarını 32 bin kapasiteli Estadio Félix Capriles'te oynayan kırmızı mavili kulüp 13 lig şampiyonluğu ile ülkenin önde gelen takımlarından.

C.D. Luis Ángel Firpo (El Salvador)

17 Eylül 1923'te ilk olarak Tecún Umán adıyla kurulan kulüp çok kısa bir süre sonra, 24 Eylül'de Arjantinli boksör Luis Ángel Firpo'nun dünya ağır sıklet unvan maçında dönemin meşhur ABD'li boksörü Jack Dempsey karşısında son raunda kadar direnmesine rağmen kaybetmesinin ardından bu ismi almış. Maçlarını 5000 seyircili Estadio Sergio Torres'te oynayan takım 10 lig şampiyonluğu ile ülkenin önemli güçlerinden birisi. Öte yandan kırmızı, beyaz, mavi renklerini ise Firpo'nun taraftarı olduğu Arjantin ekibi San Lorenzo'dan alıyorlar.

C.D. Walter Ferretti (Nikaragua)

1979'da Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin, Anastasio Somoza Debayle'yi devirmesinin ardından Sandinista yönetimi ülkede çeşitli düzenlemelere imza attı. Bu bağlamda ordunun sportif kulübü olması amacıyla 1987'de Dirección General de La Polícia Sandinista (DGPS) takımı hayata geçirildi. Bir yıl sonra kulübün kurucularından olan Sandinist Devrimci Walter Ferretti'nin trafik kazasında yaşamını yitirmesi üzerine kulübe Ferretti anısına bu isim verildi. 2000'li yıllarla birlikte yükselişe geçen kırmızı siyah renklere sahip takım 4 lig şampiyonluğu sahibi. Maçları ise 8 bin seyirci kapasiteli Estadio Olímpico del IND Managua'da oynanıyor.

Willem II (Hollanda)

12 Ağustos 1896'da Tilburg şehrinde, Tilburgia adıyla kurulan takıma 12 Ocak 1898'de, 1840-1849 yılları arasında hüküm süren Hollanda Kralı II. Willem'in adı verildi. Willem'in prensliği döneminde 1830 yılında patlak veren Belçika ayaklanmasında ordunun başında olması ve bu süreçte Tilburg'u askeri karargah merkezi olarak kullanması, krallığı devrinde ise zamanını pek çok kez burada geçirmesi ve hayatını bu şehirde kaybetmesi gibi gerekçelerle bu karar alınmış. Renklerini Hollanda bayrağının renklerinden alan kulüp 3 lig ve 2 kupa şampiyonluğu ile mazisine özlem duyan bir ekip olarak mücadelesini sürdürüyor. Kulübün sahası ise 14.700 koltuklu Kral II. Willem Stadyumu.

Renato Curi Angolana (İtalya)

1998'de Renato Curi ve Angolana kulüplerinin birleşmesi ile bir araya gelen kulüp, eski bir İtalyan futbolcu olan Curi'nin adını taşıyor. Birleşimin taraflarından olan "Renato Curi kulübü" 1978'de, eski futbolcu Renato Curi'nin anısına kurulmuş. Curi, 1977 yılında Perugia forması giydiği dönemde takımının Juventus'a karşı oynadığı maçta geçirdiği kalp krizi nedeniyle 24 yaşında hayata veda etmiş olan bir orta saha oyuncusu. Mavi siyah renkleri olan ve 2.020 seyircili Stadio Leonardo Petruzzi'de maçlarını oynayan takım şu günlerde bölgesel niteliği olan 5. seviye ligi Eccellenza Abruzzo'da mücadelesini sürdürüyor. Bu arada Perugia'nın stadı da Curi'nin adını taşıyor.

Odds BK (Norveç)

Kısaca Odd olarak da bilinen kulüp, 1894'te kurulması ile Norveç'teki en eski futbol takımıdır. Bu listenin de en ilginç kulübü şüphesiz. Çünkü adını bir şahıstan alıyor ama bu kişi bir kurgusal karakter! Norveçli yazar Viktor Rydberg'in Seierssverdet adlı romanının ana karakterlerinden birisi olan Norveçli atlet Orvar Odd ilham kaynağı olmuş. Siyah beyaz renklere sahip ekip maçlarını 12 bin 590 kapasiteli Skagerak Arena'da oynuyor. Tarihinde hiç lig şampiyonluğu tatmayan takım buna karşın 12 kupa şampiyonluğu ile ülke rekorunu elinde tutuyor. Ancak kupa şampiyonluğuna da 18 yıldır hasret olduklarını ve 11 zaferi bulunan Rosenborg tarafından yakalanmalarının yüksek ihtimal olduğunu hatırlatalım.

Evet belli başlı kulüpler bu şekilde. Koray Mithat'ın yazısının çıkış noktası olan İtalya'nın Sampdoria takımı da içinde bir ismi barındırıyor. Kulüp, Ginnastica Sampierdarenese ve Preveze Deniz Muharebesi'nde Osmanlı'ya karşı savaşan Kutsal İttifak'ın donanmasının komutanı Cenevizli Andrea Doria'nın adını taşıyan Society Andrea Doria'nın birleşmesi ile doğmuş.

Mithat Türkiye'den örnekler de veriyor. Yazısının başlığında yer alan Adalet, bunun en büyük örneği. Süreyya İlmen tarafından 1914’te faaliyete geçirilen Adalet Mensucat Fabrikası’nda doğan bu takım, adını Süreyya Bey’in eşi Adalet Hanım’dan almış. Bir döneme damgasını vuran ve 1955'te Atatürk Kupası'nı da kazanan ekip özellikle hem müessese hem de şahıs adı taşıması bakımından müstesna bir yerde. Yine İş insanı Aydın Doğan'ın destek verdiği dönemlerde Gümüşhane Doğanspor ile şimdiki adı Faroz Yalıspor olan, bir dönem Kanuni Sultan Süleyman'ın adını taşıyarak Trabzon Kanuni FK adı ile sahalarda boy gösteren kulüp de bunlara örnek verilebilir. Tabi bir de kurulduğu yerin şahıs adı taşıması sebebiyle dolaylı da olsa kişi adı kullanan kulüpler de var. Bursa'nın Mustafakemalpaşaspor kulübü en bilinenlerinden. Bir de şu sıralar TFF 3. Lig'de izlediğimiz, İstanbul'un Şişli ilçesinin Halide Edip Adıvar mahallesinin takımı olan Halide Edip Adıvarspor var. Kısaca HEASK diye adlandırılan. Adındaki edebi sempati dolayısı ile insan en azından haftada bir skorlarını takip ediyor. Yolları açık olsun...

Kaynakça:

-Koray Mithat - Luca Orlandi'den Adalet Hanım'a

-John Ashdown - Which clubs are named after people?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder