7 Ekim 2015 Çarşamba

van Persie Böyle Birisi mi?


Robin van Persie'nin Fenerbahçe ile Türkiye macerasına başlaması sadece sarı lacivert renklere gönül verenleri değil, ülkenin futbol seyircilerini de heyecanlandırmıştı. Lakin olayların, Semih Şentürk esintili caps'ler yapılmasına varmasıyla bu "macera" farklı bir noktaya erdi.

Hollandalı oyuncunun son dönemde maçlara yedek kulübesinde başlaması bayağı bir gündemde. Özellikle Bursaspor ve Beşiktaş maçları ibreyi RvP'ye çevirmişti. Lakin Fernandao'nun Celtic ve Akhisar Belediyespor maçlarını 2'şer golle geçmesi meseleyi karmaşık bir hale soktu. Vitor Pereira'nın tercihinin tartışılması bir yana, Portekizli teknik adama karşı erkenden başlatılan istifa çağrıları da ayrı bir "alışkanlık." Bir teknik adamın kararlarını çok da ağız malzemesi yapmak istemem, olursa şayet o ayrı bir yazı konusu.

Akhisar Belediyespor maçında Fernandao'nun attığı gollere ekranlara da yansımış olan, görseldeki tepkiyi(tepkileri) veren Robin van Persie bizlere acaba gerçek yüzünü mü gösteriyor? Ada'da oynadığı dönemde her sıkı futbol takipçisinin takdiri toplayan 32'lik yıldız, yoksa böyle birisi mi? Bursaspor maçında oyuna girmeden önce Vitor Pereira'ya gösterdiği sert tepki, demeçleri, soğuk yüzü gibi ipuçları bizlere bunu gösteriyor bence. Son yaptığı da takım ruhuna çok ama çok ters bir davranış. Davulun sesi gerçekten de uzaktan güzel...

Bu yaşananlar bizlere bir yol ayrımı da sunuyor: Türkiye, yabancı yıldız oyuncuların aşırı ayrıcalıklara sahip olduğu Körfez futbolu anlayışına sahip bir yurt mu yoksa onların hala "Avrupa" düzeninden kopmadıklarını anladığı bir memleket mi olmalı? İkincini gerçekleştirmek malum ki çok zor. Çünkü futbolumuzun ne kadar "Avrupalılaştığı" tartışılır. Birçok yerden çürümüşlük kendini göstermeye başlamışken o yıldız oyunculardan batı disiplinini istemek gülünç kaçıyor. Fakat yine birinci seçenek de fazla acımasız olacaktır. Bir futbolcunun van Persie, Sneijder, Gomez vs. diye el üstünde tutulması bizleri küçültür. Formsuz olduğu halde sürekli 11'de yer vermek çok olmayan adaleti iyice dibe vurdurur. Antalyaspor'un Eto'o'ya karşı sunduğu büyük ayrıcalıklar ortada. Yan etkileri gün yüzüne çıkmaya başladı. "Yedek kulübesinde otursun diye mi alındı!" benzeri çıkışlar haklı gözükse de van Persie'nin şu anki durumda tek forvet olarak sahaya çıkması, onun önünde çabalamakta olan Fernandao'ya da haksızlık olacaktır. Fenerbahçe ikili sistemi deneyebilir desek de bu sonuçta hocada biten bir konu. Van Persie isminin hakkını vermek istiyorsa önce kendi etkisini çabucak yansıtmalı.

Kısaca değindiğim bu meselenin aynı şekilde "kısa" sürmesi en büyük temennim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder