31 Mayıs 2018 Perşembe

Tuttuğum takımların 2017-18 sezonu z raporu


2017-18 sezonu birçok açıdan benim için özel anları fazlasıyla yaşadığım bir sezon olarak hatıralarımda yer edecek. Galatasaray'ın her türlü olaya karşı şampiyon olması, Liverpool'un Şampiyonlar Ligi'nde finale çıkması ama bu finalde çok dramatik olaylara maruz kalması, Valencia'nın ayağa kalkışı, Tula'nın 1 puanla Avrupa'yı kaçırması ve daha fazlası... Hepsi ilerleyen satırlarda, buyurun:

Galatasaray (Türkiye)

Ligde 24 galibiyet, 3 beraberlik ve 7 mağlubiyet sonunda 75 puanla 21. şampiyonluğunu elde etti. İlk yarıyı (17. haftaya kadar) Tudor'la geçirdikten sonra Fatih Terim göreve geldi ve mutlu son yaşandı. Dursun Özbek'in de yerini Mustafa Cengiz'e bıraktığı bu sezon birçok yönden Galatasaray tarihinin en müstesna dönemlerinden biri olacak şüphesiz.

Kupaya 5. turdan başlayan Sarı Kırmızılılar sırasıyla Sivas Belediyespor'u, Bucaspor'u ve Atiker Konyaspor'u saf dışı bıraktı. Ancak yarı finalde daha sonra kupayı da kazanacak olan Teleset Mobilya Akhisarspor'a elendi.

Böyle unutulmaz bir sezon, kahredici bir Avrupa sonucu ile başlamıştı. UEFA Avrupa Ligi'ne 2. Ön Eleme Turu'ndan başlayan Cimbom, İsveç'in Östersunds ekibine deplasmanda 2-0 yenilip, evinde 1-1 berabere kalınca temmuz ayında macerasını noktalamıştı.

Livepool (İngiltere)

Sezon başında kadroya katılan Muhammed Salah ile coştuğumuz sezonda Premier League'de 75 puanla 4. sırayı elde etti Kırmızılar. 21 galibiyet, 12 beraberlik ve 5 yenilgi çıktı bu maçlardan.

FA Cup'a 3. Tur'dan dahil olan Liverpool, ezeli rakibi Everton'ı 2-1 yendikten sonra 4. Tur'da WBA'ya evinde 3-2 yenilerek elendi.

Lig Kupası'nda tek maçlık bir macera söz konusu idi. 3. Tur'da deplasmanda Leicester'a 2-0 kaybederek noktayı koydular.

Evet, Şampiyonlar Ligi... Umulmadık kadro ile beklentilerin düşük olduğu sezonda Final heyecanı yaşadık. Maça da iyi başlamıştık ama Ramos'un Salah'ı insanlık dışı bir biçimde sakatlaması ve kaleci Karius'un yediği tuhaf gollerle Real Madrid'e 3-1 kaybettik. Yine de belirttiğim gibi böyle bir ekibe rağmen bu heyecanı yaşamak güzeldi. 2007'den sonra arayı bayağı soğutmuştuk.

Valencia (İspanya)

Kahredici sezonlardan sonra teknik adamlığa Marcelino'yu getiren Valencia eski günlerinin tadını verdi ve tekrar ayağa kalktı. La Liga'da 22 galibiyet, 7 beraberlik ve 9 yenilgi alan Yarasalar, 73 puanla 4. olarak ait olduğu yere, Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı.

Kral Kupası'nda Zaragoza, Las Palmas ve Alaves'i geçen Valencia yarı finalde karşılaştığı Barcelona'ya 1-0 ve 2-0 kaybederek elendi.

Juventus (İtalya)

Ligde Napoli ile girdiği yarışta bir ara "bu sefer kaptırıyor galiba!" dedirten Juve, son haftalarda Napoli'nin beklenmedik puan kayıpları sonucunda üst üste yedinci, toplamdaki 34. şampiyonluğuna uzandı. 95 puan toplayan Juventus, 30 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgi aldı.

İtalya Kupası'nda da zafer bizim oldu! Sırayla Genoa, Torino ve Atalanta'yı eleyen, finalde de Milan'ı 4-0'la dağıtan Juve, üst üste dördüncü, toplamdaki 13. şampiyonluğunu elde etti.

İtalya Süper Kupa'da Lazio'ya 3-2 kaybettiler.

Şampiyonlar Ligi'nde ise grubunu geçen, Son 16'da Tottenham'ı eleyen siyah beyazlı ekip çeyrek finalde Real Madrid'e evindeki ilk maçta 3-0 kaybettikten sonra Bernabeu'da rövanşta 3-0'ı yakalamıştı. Lakin 90 artılarda Ronaldo'nun penaltı golü maçı uzatmaya taşıma umutlarını bitirip serüveni sona erdirdi. Buffon'un gördüğü kırmızı kart da unutulmazlar arasına girdi.

Lyon (Fransa)

Ligde 23 galibiyet, 9 beraberlik ve 6 yenilgi alan Lyon 78 puanla üçüncü oldu ve direkt Şampiyonlar Ligi vizesini almaya hak kazandı.

Fransa Kupası'nda Nancy, Monaco ve Montpellier'i eledikten sonra Lyon, çeyrek finalde Caen'e 1-0 yenilerek elendi.

Fransa Lig Kupası'nda ise tek maç heyecanı oldu. Montpellier'e Son 16'da 4-1 kaybederek defteri kapattı.

Final maçına kendi stadının ev sahipliği yaptığı UEFA Avrupa Ligi'nde ise serüvenine grup aşamasından başlayan Lyon daha sonra Son 32'de Villarreal'i geçti ama Son 16'da ÇSKA karşısında beklemediği bir eleniş yaşadı.

Mlada Boleslav (Çek Cumhuriyeti)

Ligde son dönemdeki en kötü performanslarından birisini ortaya koyan Mlada Boleslav, 9 galibiyet, 7 beraberlik ve 14 yenilgi aldığı bu sezonu 34 puanla 9. olarak bitirdi. Uzun bir süre ligde kalma savaşının da içinde olan Mlada özellikle Mart'tan sonra bir nebze toparladı.

Kupa'da Pribram'ı, Jiskra'yı ve Banik Ostrava'yı eledikten sonra yarı finalde Slavia Prag'a 2-0 yenilerek final şansını kaçırdı.

UEFA Avrupa Ligi'nde ise 2. Ön Eleme'de İrlanda ekibi Shamrock'ı 3-2 ve 2-0 yenerek saf dışı bıraktıktan sonra 3. Ön Eleme'de Arnavutluk temsilcisi Skenderbeu'yu ilk maçta evinde 2-1 yendi. Rövanşta aynı skorla kaybedince uzatmalara gidildi. Sonuç değişmeyince penaltılarla tur atlayan Skenderbeu oldu.

Arsenal Tula (Rusya)

Ligde tarihindeki en iyi grafiklerinden birisini ortaya koyan sarı kırmızılı ekip 12 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 mağlubiyetle 42 puan topladı ve 7. oldu. Rusya Kupası'nı kazanan Tosno'nun lisans sıkıntıları nedeniyle 3. Lig'e düşürülmesi üzerine Avrupa kupasına katılma hakkı 6. sıradaki Ufa'ya gitti. Ufa'nın 43 puanı vardı ve Tula kahredici bir biçimde 1 puanla Avrupa'yı kaçırmış oldu.

Rusya Kupası'nda Son 16'dan dahil olan Arsenal tek maçla yetindi sadece. Deplasmanda alt lig ekibi Tambov'a 1-0 yenildiler ve elendiler.

Freiburg (Almanya)

Geçen sezonki parlak grafikten sonra bu sezon yeniden düşme korkularının yaşandığı bir macera geride kaldı. Bundesliga'da 8 galibiyet, 12 beraberlik ve 14 yenilgi elde eden Freiburg 36 puanla 15. oldu ve 3 puan farkla play-out oynamaktan kurtuldu.

Almanya Kupası'nda ise Germania ve Dresden'i geçen ekip 3. Tur'da Werder Bremen'e 3-2 kaybederek elendi.

UEFA Avrupa Ligi'ne 3. Ön Eleme'den dahil olan Freiburg, Slovenya temsilcisi Domzale'yi ilk maçta evinde 1-0 yenmesine karşın rövanşı 2-0 kaybedince serüvenini erken bitirmiş oldu.

Stjarnan (İzlanda)

İzlanda'da 2018 sezonu yeni start aldı. Burada 2017'de yapılanlardan bahsedersek ligde 10 galibiyet, 8 beraberlik ve 4 yenilgi alan Balıkçılar 38 puanla 2. olmayı başardı bir kez daha.

İzlanda Kupası'nda sırasıyla Throttur, Valur ve KR'yi eleyen takım yarı finalde IBV'ye 2-1 kaybedince elendi.

Lig Kupası'nda ise grubunu 3 galibiyet ve 2 beraberlikle 11 puan toplayarak tamamlamasına karşın averajla 3. sırayı elde edince saf dışı kaldı.

Fótbolti.net Turnuvası'nda grubunu 2 galibiyet ve 1 beraberlikle 7 puan toplayıp zirvede bitiren Stjarnan, finalde FH'ye normal süresi 2-2 biten maçta penaltılarla 6-4 kaybetti.

UEFA Avrupa Ligi'nde ise 1. Ön Eleme Turu'nda yer alan Stjarnan, İrlanda takımı Shamrock'a iki maçta da 1-0 kaybedip elendi.

----------Bilanço----------

2 lig şampiyonluğu: Galatasaray ve Juventus.
1 kupa şampiyonluğu: Juventus.

Müzeye 3 kupa girdi.

----------Avrupa Kupaları Katılımı----------

UEFA Şampiyonlar Ligi: Galatasaray, Liverpool, Valencia, Juventus ve Lyon.
UEFA Avrupa Ligi: Stjarnan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder